Saturday, June 6, 2009

Life in PLKN

!!! REMPYT WRITING WARNING !!!
Please get yourself immune before reading this crappy reading material. Those who hates short-styled writing (#Rempyt), I suggest that you leave this page now and thanks for visiting LOL

NOTE: this diary is tl;dr so if you're too lazy to read, just skip and skim to any part you like. but i recommend to read all to understand this diary. and for whoever who think that this is so lame, then GTFO! go watch your favourite pr0n rather than wasting your life reading this crappy post that you think that is crap. i've warned ya. ~author.


DISCLAIMER:
THIS IS JUST MY PLKN DIARY. THIS IS NOT MY ACTUAL BLOG. I MADE THIS BECAUSE SOMETIMES I GOT MEMORY LOSS AND MAYBE THIS THING CAN HELP ME (: AND TO THE PUBLIC READER (LIKE YOU) ARE AWARE OF THE tl;dr OF THIS CRAP, READ THE RED WORDS ABOVE IF U HAVE SOME LAZYNESS SYNDROM. OKAI THAT'S ALL. AND HAPPY READING guise..

---------------------------------------

nstp? national service training program la, or program latihan khidmat negara or the sinonim, PLKN (: "Love Discipline"? nahh, bukan ape yg ko pkirkn. PLKN = Disiplin, hmm nnti ko taw la. so aku ni xla bape minat sgt nk berdisiplin2 nih, cume title je cmtu. so ko taw la ni psal "serving teh nation" (:

okai. pertama dtg pertama, bnde ni aku tulis jus nk cite cane first2 aku dpt taw aku dpt plkn smpai idop aku kt sane n how i survive all that shit yg ko sume ckp "menakutkan" (rly?)
pertama dr smue, first2 aku dpt taw yg aku terpilih plkn ni mmg rse sebak ah kn,well aku rse smue rse cmtu (first2)..rse rsau ngn nyawa, ksihatan, dll (aku sbut nyawa? O.O) aku check gune tenet kot..time tu website khidmatnegara mmg tgah overload ngn pngunjung smpai aku nk msok pon xpat.. n kbetolan time tu aku tgah chating ngn sowg skoolmate aku, Ika, n try je ar soh die yg check kn. sbb die pon ngah connected ngn website tu haha. (weird teori) so aku bg la no IC aku kt die soh die check kn..then die pon copy paste la ape yg die dpt kt jwapan website tuu bg kt aku.. tekezot la jgak aku tgok yg ade perkataan "TAHNIAH!" tu. sbnr eh aku nyampah tgok pekataan tu klua. kalo bole aku nk MAAF yg kua. nvm..da ditakdirkn dpt aku terime je la ngn seadanya. wahhaaa..okai2, sori la jgak aku xpat tnjukan detail yg aku diterima dr website tu..i mean jawapan dr website tu...aghh! lntak ar. aku ngah ngntok ni (1235hrs).

ok aku troskan, aku dpt kt kem de bana, Jempol..ala kt negeri 9 gk. dokek yo ngn umah den. 2jam da smpai..(: aku gerak gi sane 20 mac 2009. yep aku kump 2. (: bile dpt taw diterima tu aku pon tros la gtaw mak bapak aku (kalo ko nk skip bnde ni pon xpe, empty je ni =p) die pon tekezot gk first2.. tp xde la sgt cos abg aku da dpt sblom ni, so kurang la impact eh. time aku taw ni aku form 5 kot. lam bulan 7 ar. time tu gile babi ar rsau n buat aku byk pikir (tah ape tah)..esok tu skola, aku pon tnye ar mmber2 aku spe yg dpt. ade la jgak rmai yg dpt terima.. kelas aku n kelas utarid, ade 4 owg ke yg tmpat sme ngn aku..kelas len lom taw gi. huhu then balik umah baru la rse positif sket, cos taw rmai yg dpt PLKN ni. so bukan aku sowg je ar yg dpt haha. list yg accepted:
  • kompot
  • ain nabila
  • fasha
  • amin aris
  • ecah
  • azie
  • susan
  • meen
  • denon
  • etc etc etc etc
aku pon da lupe sape lg haha. sori la ssape yg aku lupe tu. tp fasha, azie, ecah, amin dpt kem same ngn aku ar..punye la rse gmbire eh aku dpt taw ade mmber yg dpt tmpat yg same haha.. ok then situasi cm bese blik..sume pkir psl exam plak. spm pon berlalu ngn sepoi2 language eh..las paper LK. aku pon oficialy tamat skool (well not rly, cos taun 2009 baru aku btol2 tamat skool haha)..after abes je paper LK tu bapak aku tros bawak aku gi register utk blaja drive kete kt chembong, instructor aku name eh Acai.. aku start lesson bulan 12 kot. smpai aku abes lesson n tros dpt license "P"! lam bulan 2 kot. pstu idop aku cm bese,, tiap hari bgun kol 11pg then men pc, tahape2 aku buat..dlm time tu aku pon gi la buat medical cekap. first gi rmbau, koba xley buat kt situ, kene wut kt pedas..cm siall..then pegi la klinik kerajaan pedass tuu. tu, ushh gile babi h1n1 lame aku tggu turn aku, tp ok la.. dpt la jgak bekenalan ngn mmber2 plkn dari skola len an..malas lak cite, (remember, u can skip this) kt situ just buat urine test, tggi, berat, darah then gtfo. situ gk aku dpt dgar cite mmber aku yg dpt kump 1 kt sarawak..sape knal mawi? asmawi kot nme die..5 ape tah kt uress. die dpt kump 1 kt sarawak, so smpat la aku tnye die mcm2..dari tndas smpai la cmne nk mkan kt sane ti..

and oh! aku pon ade tgok video2 kt utube psl plkn ni ar..cne bntuk tmpat kt sane, bntuk katil, bntuk pdg kawad eh, mcm2 ar..pling xnahan tu kump 1 / siri 6 / 09 kem de bana, perghh show die mmg kaw2 ar.. jp, aku pon mlas nk taip btol2.. tgok vid ni, smat sial dorg dance.


The Bodyshaker (K1/S6/09) that's okai i guess. 6.7/10

ok,smpai mase tu aku pon bukak la akaun bank agro..cos utk this NS thing. yela, kalo xde akaun bank ni mne plak laa nk ltak gaji service aku an..rm450 tu beb, mne nk carik! aku gi bukak akaun kt alor gajah cos tmpat tu je pling dkat rather than seremban..tp fuhhh, gile bapak gile babi ramai owg kt sane..sume budak kt situ nk bukak akaun utk plkn dorang.
cube bygkan, ari ni aku dtg kol 11pg till 4pm aku tggu, tp xabes2 gi owg...mmpus la die, aku pon gi bla balik umah..esok plak dtg awal kol 8pg..tu pon maseh lewat! cm bangang weyy, pstu ape lagi xde tindakan dibuat, bapak aku gi kt guard bank tu (kot..) psycho2 die sket,,dpt gk aku n ade sowg mmber aku register akaun..yep backdoor. (: ok malas la cite psl this shitty bank wasting time,, >:| time aku bukak bank tu aku xigt bulan bpe tp pas aku dpt surat tawaran PLKN ar, yep PLKN pon ade surat tawaran haha. sminggu sblom gerak kot..hmm nvm


ok smpai plak cite sehari due sblom fly gi jempol,, time ni aku packing crap2 aku, gi tampin beli crap then packing lagi crap, pstu ade yg lupe utk beli crap, pegi blik tmpin beli lg crapp..then final check packing crap..punye la byk beg aku bwk. boghek doww..tp xde byk na. lam manual pon ade kate xley bwk beg melebihi 3 kot..aku bwk 2 je. huhu..tp satu beg tu, mangaii..lam manual tu pon ade kate xmo bwk byk2 baju n slua cos byk disediakn kt situ. yela tuu..aku disagree, mmpus la manual tu, aku bwk ikut sukati aku haha..men toba beg den..then kene la jgak bwk baju melayu utk acara adat (wtf..) something like dat la..tp aku just bwk baju melayu je..seluar melayu xde haha. i dont care..then aku bwk surah yasiin (yg laminated tu) yela, takot xpat tido mlm ke an..bukan ley caye pon tmpat2 cmtu huhu. pstu bwk la jgak satu buku nota kosong, satu pen utk tulis ape2 yg ade lm minda aku ni bile boring..


---------------------------------------------------------------

ha tu je laa, then it is time to flyyy (20/03/09, 09xxhrs) to jempol n9..lam manual tu pon kate time register just pkai kasual je..pstu kene pkai kasut. hmm ko phm2 ar aku pkai cne an.. 2 jam aku tggu lam kete smbil dgar lagu ,,las2 smpai gk tmpat eh. agak bedebar gk ar bile kerete bpak aku cecah kawasan tu.. first2 je da nmpak kembara halangan da..yg tmbok2 tu, ush aku ckp ko, cm bangang creepy-ness eh time tu. mmg takot ar..cm tmpat army =.= so bg yg susa nk imagine tu aku ade curik bbrape gmbar dari fs budak ni..tp die kump 1 2009..ok la tu taun ni gk..huhu still fresh gi ar. aku bg gmbaran eh kt sini..


yg ni ade flying fox, abseilling, ape lg tah..cm tarzan tu


ni tembok yg kene nek..tp ni xtggi ade lg tggi..xde lak gmbar eh


ni tmpat nk blatih kungfu
. parkour pon bole gk.

so, cmni la first2 skali kalo ko dtg kem aku, kompem ko akn melihat bnde alah2 ni..agak creepy gk ar. then bapak aku tros gi ke gate kem ni. kete pelawat xley masok plak tuh, cm babi. kene ar lpak lua jp..smbil tu aku gi carik surat tawaran aku..haha unfortunately aku terdelete surat twaran tu lam tong sampah hahahahahhaha.. abes kene lg presure dr bpak aku haha. then buat muke cm bangang sket tros aku amek beg,,bapak aku record2 sket lm kamera die muke aku,,then aku pon salam dorang..pergh time tu mmg sebak dada ar.. yela parents aku dtg jaoh2 pstu smpai just nk anta aku jee.. sodeh jgak ar, igt ley bwk parent masok ke, borak2 jp an..cm penjara eh lak huhuii..tp tu ar. da anta pstu parent aku balik cmtu je..sebak di dada btol laa kem aku nii..pstu angkat beg, salam tgan smue, gi masok gate..SEDEY!!1 actually ni first time aku dok berjauhan, n pling lame ngn parent aku..lmao. tu ar rse sdey tu.

ok no emo, then tros aku disuruh nek van..maybe sbb tmpat dftar eh jaoh kot..perghh time ni mmg rse cm nk gi perang plak. yela cm nek jeep gk ar..recruit ar katekn.haha aku sorang lak tu nek van tu..tros gi tmpat daftar. time lam van tu ar rse cm nk gi dftar beperang,, huhu owg lua smue tgok je bdak lam van haha. aku ar tu. kire owg kt lua tu oredy been recruited ar. haha tmbah plak time tu dorang tgah amek baju2, nmpak sgt cm amek senjata2 an..fuii cm lam game call of duty sioll..then aku pon gi tmpat dftar..cmni la tmpat dfatr aku..yg bangunan sebelah kanan tu taw. bukan kt tgah2 jln raye.


update 22/9: sorry mls nk re-up image ni :P

cam bese ar, ni bukan gmbar aku. gmbar kump 1..aku curik dari fs haha oh and also, ni jgak dikenali sbg dewan kuliah, cos ni la tmpat aku utk hadiri kelas CB n KN. (:
turun dari van, disembark beg2 aku dari van tu,, perghh ayat. berat lak tu..then aku ckp trimas kt abg driver tu huhu. pstu dduk tggu giliran utk dftar..aku dok blakang skali, probably owg pling las ar dtg..time aku duduk tu, aku pon tgok2 ar sekeliling tmpat tu, try cari tmpat2 yg ade kt youtube yg aku tgok kt umah sblom tu, tgok vulnerability kem tu,, pstu ttbe ade lak klua sowang awek ni, kate eh beg eh xpat bukak cos kunci mangga eh bapak eh "ter"bawak balik haha tp dak pompuan tu comel baii..hihi smpat plak.tp nk je aku tlong lock-picking utk die haha tp aku xde knowledge tu, nk wut cmne...

smpai time aku nk dftar, buku bank plak xbwk, hadoiyaii..die nk no akaun aku. pstu cikgu tu soh aku tipon bapak aku,, bapak aku plak otw driving blik umah,, umah plak xde owg haha. sodey..so kemudian ar setelkan..muke cikgu2 kt situ aku tgok bole tahan gk ar garang eh, mule2 eh la..time dorang cek beg aku ar ade sowang cekgu tu tnye, ko mrokok x? aku ngn bahase n accent kmpung ckp ar x.. then disebabkn accent n bahase aku kmpung tu ar ckgu tu pggil aku penghulu bahahah..tp nickname tu time tu je..pstu dilupekn. tp name aku diigtkan ar haha. then after daftar, gi bilik sebelah amek cadar,sarung bntal, slimut..kene sign borang ni la itu la..padahal bondo eh sket yo, tepakso la an. tp ade sowang cekgu tu mmg tip top ar. cun gile babai..idong mancung, mate tajam..tp da lame2 aku realize tu ustazah haha. tp cun ar ustazah tu..tp first look, fall in love ar i gerenti u.. (:

after that, aku diinstruct utk gi ke logistik utk amek no blok aku (no rumah aku) huhu disertakn ngn no katil aku..ngn beg2 yg hevi duti tu aku pon jln ar..aku xtaw mne logisitik ni, men tarah je..las2 jumpe gk..xde susa sgt deee..then aku di bagi satu kertas,, tertulis C means aku di blok C (: yippee! da ade rumah..pastu die soh aku gi bwk beg aku dulu balik umah then baru dtg balik utk amek senjata, hehe baju la..amek baju, slua, dll. then aku pon bla ar ngn beg2 yg hevy2 tu..jln smpai blok aku..ampeh jaoh bona. cm kt hujung dunia blok aku tuh. time aku jlan tu ar ade bbrape mamat ni, tegur aku, ko blok mane? aku ngn slamber jwb C, pstu die reply, uish jage2 blok tu rmai gay hahahaha den pon join gelak tnpa keikhlasan. haha sbnar eh die pon blok same ngn aku. sje nk gurau kot. name die sadiq. owg pgil sadiq..ok la jgak bdak tu. dak bandar ar katekan haha then aku pon masok blok aku, aku di greet oleh owg2 yg da ade lm tu. "selamat datang ke blok c" yea wtever..aku pon pilih la katil aku, aku pilih katil no 10. i mean locker no 10 hehe. men pilih je tu. ltak beg, susun2 sket then bla gi logistik.. cmni la contoh keadaan blik aku. tp ni blok kedua aku pas kene rombak balik, sbb ape tah. aku di tukar ke blok G. locker aku ditetapkn locker 15. mknenye ID aku kt sane, GW15 ar. blok G, Wira, locker #15 (:


yg tgah xpkai baju tu name eh Tam. owg pggil Tam.


cmni ar sepah eh. kene cpat cos pasni nk gi semayang jumaat..pstu aku pon bergegas la pegi cos aku tgok bdak2 situ smue da tuka baju kelas lak utk gi semayang..yup pkai baju kelas utk gi semayang. ko pon dpt nnti. nk visually cmni ar contoh eh. tp ni bukan aku k. ni photo curik gk. nnti la aku mtak permission owner eh huhu. so stiap kali nk pegi memana, nk gi semayang ke, nk gi khidmat komuniti ke, kene pkai outfit ni. tp time khidmat komuniti die akan tetapkn grup mne pkai baju ape. tu nnti aku citekn.



so cmni la bntuk eh. tp ptot eh pkaian klas xle pkai topi. tp mamat ni pakai lak. xtaw ar den do.
so berpeluh aku tggu giliran aku utk amek baju..akhir eh dpt gk. then tros bergegas gi blok C aku (blok lame aku) tuka baju. kelemot2 lak tu. ampeh tol..xsempat nk strika. pastu aku ngn ade sowang roomate aku gi ke tmpat bas utk berangkat gi masjid. time tu aku tgok still rmai gi yg baru smpai. huhu rmbut sume pnjang2 je. ilek, sempoi je..pstu fly ar gi masjid kg felda lui. ape tah name tmpat eh..ok time part ni aku skip. then balik je dari masjid aku da lupe aku buat ape. huhu xsilap aku aku gi balik dorm kot. time tu aku da dpt sorang kwn. name die Faiz, dari n9 gk. tp daerah mne tah..die tu ok la jgak. first2 knal die aku tgok die tu cm penyenyap je..hmm pastu msok dorm aku gi kemas katil aku..ssun baju2, slua2, crap2 lam locker..smpai pnoh..then beg yg besar gigantic tu aku ltak bwh katil..beg lg satu kecik aku ltak lam locker. tu yg buat pnoh tu..baju2 yg ptot disangkut aku sngkut gune hanger..oh aku juga bawak baju kemeja slack, cos in case aku dpt tawaran interview ke mane2 ke, aku kene pkai baju tu..lam manual pon ade gtaw soh bwk..khas utk kump 2 je..sspe yg dpt kump 2 tu nnti taw la sbb eh (:

after da kmas2 sume, aku pon lpak atas katil tgok environment around..tgok budak2 dorm aku sume..sblah katil aku cina, name eh Hua. owg pggil die Hua or Venice..aku pon xtaw knape..time aku dtg tu die asik tido je..aku pon xtaw knape..then ngah lpak2 dtg plak si sadiq yg aku ckp td tuh masok bilik..die tgur aku, name spe. aku reply la aiman..pstu aku snyap, xreply ape2 haha.. aku start taw name die time kt lam surau kot.. yep. da lame2 baru aku taw name die..then keadaan kmbali tnang cm bese..byk lagi katil yg kosong aku tgok. ttbe dtg plak bbrape owg lagi nk join dorm C.. owg eh bdak kmpung aku gk. name eh Akbarudin..owg pgil Amat..die lpak sebelah katil aku..no 11..tekezot gk aku dpt mmber yg same dorm. tp aku x rapat sgt ngn die..aku same skola rendah ngn die so yeah..byk pgalaman pahit ngn die dulu so xbrape sgt laa..tgur pon tgur cmtu je. x mcm kwn lame x jumpe haha. aku tgok sekeliling, pstu aku tgok future aku kt sne, rse2 cm xley survive je..sbb ye la, rmai lg aku xknal an. owg yg aku knal pon aku xrapat..byk la bnde yg aku pikir yg buat aku pikir negatif n xsedap ati..ngn dak cine yg samseng ade situ (well xde samseng na) cos aku tgok dorang bertatu2 kt badan eh..ade yg tatu spider la, cicak la, api la..smart siall. tp muke violent ar..dak2 melayu lak ade yg muke violent ade yg jambu..haa, yg sadiq tu la muke jambu..haha tp ade gk muke2 violent perangai baik..cm ade sorang dormmate aku name eh ape tah,, die baek ngn aku..peramah je. tp muke rempit.

tibe mase malam plak. aku xtaw nasib aku cmne time tido ti..cm kt kem pengakap yg aku pegi time skola rndah ke, mase owg syok ngah tido owg len gi bukak slua cm bangang..tp x. ok la nsib aku..cos lam kol 11mlm lampu kene tutop..so ok la sket rse. dak2 yg len pon tido awl aku tgok. so aman ar sket tido aku..ade sorang dormate aku owg pggil Botak..die muke violent + jambu cos muke n badan die cm bodybuilder..besa gigantic..facial hair bermisai, cm bukan 18 ar cm da tue haha. die tu la soh aku bgun awal n kjotkn smue owg..tp mmg aku nk bgun awl pon,,mmg da target time plkn aku nk bgun pling awal huhu. aku gk bawak alarm clock. aku set kan lam kol 4.30pg kot time tu..surah yassin yg aku kate tu aku ltak bawah bntal, in case laa..sblom tido aku bace doa..ye la first nite aku tido sane, ne taw ade bnde terjadi ke an..bkan ley caye pon tmpat2 cmtu..then aku pon tido,, sok bgun aku yg first cos aku dgar bunyik alarm jam aku..pstu aku gi kjot sumorang..yg Islam je la. cos nk gi smayang subuh..tp ade gk yg xbgun haha..then aku gi siap nk mandi..perghhh aku ckp kt ko, air eh men sjok gile gaban tahap dewa gile babi siot..cm lam freeze rse eh..air da la kuat..cos kem tu majoriti gune air dari sungai n air bawah tanah..yela hutan an..dpt air free je..mmg bes la mndi pagi tu..cm kt london rse eh haha..after tu aku gi siap nk gi smayang..ade lg tu yg x bgun..aku bia je.. (sbnar eh aku xigt aku buat ape pagi tu, aku gi semayang ke x ari kedue tu :P) jp kalo nk taw cmne bntuk tndas eh ni die.


ignore kn owg tu..xberperikemanusiaan tuh.

cmtu la..aku mndi kt lam bilik tu.cos tgok aku kolah kotor nk mati.byk ulat2 cm bangang. ok part ni aku da xigt aku buat ape tp rmai yg kate gi plkn msti botak an..mmg pon,bnde wajib utk wira lalui kt plkn tu..utk seminggu pertama mmg xde aktiviti, just relakss chill enjoy je dok situ..cos aku rse nk suaikn diri dulu kot..aku pon still cari kwn yg suai ngn aku. yg faiz tu seems not perfect to me laa. xtaw npe..emm ok after smayang ishak kitorang kene gi dewan makan (aka dewan) utk dgar ceramah or taklimat or updates.. emm port yg slalu aku dudok, kt bhgian tepi skali dkat ngn meja jurulatih mamam haha. ok maybe part ni a lil bit messed up, coz aku nk cite secara random. coz aku x taw mane maw start huhu.


==============================================

1. The Companies.

basically, dlm plkn ade team/group trtntu iaitu Alpha, Bravo, Charlie n Delta aka team ABCD. die xpggil team or group, ia dipggil "company" or "kompeni" in bm eh. and company2 ni ade wrne eh tersendiri. Alpha = merah, Bravo = biru, Charlie = kuning, Delta = hijau.. cm aku ckp sblom ni, aku masok company delta. tp mase first2 aku dtg tu aku ptot eh bravo huhu. stiap company gk kene ade flag/bndera/panji2 eh tersendiri. ni adalah bndera2 kump 2 siri 6 buat :


Alpha Aragon


Bravo Raptors


Charlie Cobra


Delta Spartans


FAQ: what's with all that aragon, raptors etc?
aku rse name tu sume adalah name custom selain name yg dah ditetapkn ar (alpha bravo charlie delta) ye ar. sape xboring asik dgar name alpha bravo etc je an, msti la nk name kite sndiri (: okeh, cm aku ckp td aku company delta. n bndera tu semat2 bukan aku yg lukis n warne haha. kompeni2 ni gk ade ketua eh or lbih dikenali sbgai Assist Squad (or IC Squad?) nta ler aku pon xtaw cne eje eh. tp aku dgar cmtu la.. wira kene ade ketua, wirawati pon same. lam delta assist squad kitorang name eh Vikneshwaran aka Vicky, kitorang pggil laa.. first aku dgar name ni igt name pompuan haha. tp die ni mmg bersemangat waja tol.. time before pemilihan calon assist squad pon die da ye ye belagak jd ketua time Roll-Call malam haha. aku pon pndang smacam ngn die huhu. tp bile die da jd ketua, perghh mmg semat arr.. tbh, aku suke care die pimpin company ni..ok ni aku ade gmbar die, aku shoot time family visiting day,, time delta duty.


Vikneshwaran aka Vicky Leonidas

oh, sblom aku terlupe, stiap ketua kene ade patch kt shoulder dorang. cm kt gmbar tu laa. meaning die la ketua company..tp penghulu n assist squad company ade beze in color. aku xigt plak wrne ape..

2. Schedule
s
nk cite psl jadual2 plak.jadual stiap ari kitorang defiinitely same..xubah2. tp aktiviti len2 ar.utk nk simple kn bnde ni aku bg la jadual aku utk hari isnin-khamis


5.00am: bangun, tuka baju PT, tros gi solat (xya mndi)
6.30am: PT pagi (senam) kdg2 ade gk aktiviti len.
7.30am: mamam pagi.
8.00am: balik dorm, mndi, tuka outfit utk next activity.

8.15am: kumpul kt padang kawad for activity.

8.30am: start aktiviti (kelas, ceramah, aktiviti etc)
10.30am: pause jp..minum pagi.

11.00am: continue aktiviti.

12.30pm: lunch (mkn ikan getah haha)

12.50pm: wait for solat zuhur kt dewan mkn or giant (kaferia :P)

1.20pm: zuhur (xsume pon pegi)

1.45pm: balik dorm

2.00pm: basuh muke, tuka outfit for next activity (xya mndi tghari)

2.15pm: gather kt pdg kawad
2.30pm: start aktiviti.
4.30pm: recess..minum petang
4.45pm: balik dorm, tuka baju PT.
5.30pm: gather for riadah.
~between this time, aku just dok tepi je, xriadah pon huhu not necessary fyi~
6.15pm: dinner
6.30pm: balik dorm for mandi, tuka outfit casual.
6.45pm: gather for solat maghrib.
7.30pm: solat
~8.05pm: lepaking, ceramah, kuiz, zikir etc.
8.30pm: solat ishak
9.00pm: gi dewan makan for activity (ceramah, updates etc)
10.30pm: minum malam
10.45pm: Roll-Call (gather malam)
11.15pm: lampu harus ditutup, sleep. (bole gk tido lewat, tp lmpu wjib tutup)


ni la time-table kite. aka "public time-table" located kt dewan makan.

utk hari jumaat, mkn tgahari nye mase terhad so kene cpat2 utk gi solat jumaat. utk hari minggu cm sbtu n ahad, kitorang lepaking chillaxing n zzz. due ari ni je ar time utk rehat..tp kdg2 jurulatih tipu ade gk aktiviti cm bangang! enset dpt hari sabtu, kalo nk dpt awal hari jumaat, perangai kene jage..kalo perangai trok mmg sah dpt ari ahad n pulang pon ari ahad.. stakat aku kt sane, pling lwat pon ari sbtu kol 5.00pm..ok la tu. pas dpt je hp tros aku gi dorm charge hp aku huhu. tp tmpat gile babi terhad..kene plak bwk extension or plug adaptor. cm ni la keadaan eh kalo desperate sgt nk charge hp.


note: my charger is in the middle (:


kdg2 gk aku gi charge kt rest room coz situ kdg2 ade kosong, kdg2 aku gi dorm E coz situ dorm mmber bek aku (hazriq :P) bole ar aku pnjam plug situ..kdg2 kt surau, dorm H etc jnji ade plug.. emm aku pena skali je xgi smayang subuh. time second week ari sabtu. huhu tgah syok tido, da la xde aktiviti huhu. tp rse boring gile time cuti ni sbb xde bnde nk buat..ape yg aku buat dgar lagu kt hp, tgok tv kt rest room, tido, merayau2..tu je la. tp bole gk use mase ngn basuh pkaian, sidai baju, lipat baju, kemas katil, sapu bwh katil,kemas locker etc..time mlm2 lg bes. utk yg da berkapel2 ni smue tido lmbat, kol awek2 msing2,,kalo xde hp perghh men bsing dorm aku mlm2.. oh, time mlm2 gk kitorang dorm G clubbing.. dak cine ade bwk speaker portable n hp pon da dpt..so ape lg clubbing laa..bukak volume kuat2 pstu mlm2 tu da tutup lmpu sume tros dance2 haha. kt dorm tu gk first time aku dgar prkataan tecktonik huhu. cos ade mmber aku bwk dance tu kt situ. 1st aku tgok dance tu mmg klaka. tp amazing hehe.spe da tido tu tido laa yg nk clubbing tu clubbing..mmg bess.dak2 dari dorm len pon ley join..tp terhad laa. kdg2 ade non-G yg nk msok kitorang marah haha sebok je..

3. The Dobi
ckp psl basuh baju, aku hanye bsuh 2 mggu skali haha. mlas beb nk basuh..gi pon aku bwk byk baju..n baju2 yg kem bagi smue aku anta dobi. yep ade dobi..tp utk kem aku ni kene plak anta kt luaa..pas sign ape2 kertas utk anta ke dobi, then esok tu dobi boy anta kt logistik pstu dorang anta ke dobi kt kuala pilah nun. pstu retrieve on next day huhu. care aku, baju PT aku pakai sminggu skali then anta dobi (ada 2 baju)..baju kelas pon same..baju loreng da pakai kotor2 tros anta dobi..kdg2 xkotor pon wlopon peluh byk kt situ aku xanta gk sbb nmpak bersih (:

Dobi boy utk wira delta name die Satiya aku pggil Satiya..first2 kitorang lantik Aboy (mental kid) tp die mcm2 lak testimonial eh nk tuka coz xley pressure sgt..tp aku tgok mmg susa keje dobi ni. stiap mlm ade owg nk anta baju utk didobi..esok tu kene angkat guni pnoh ngn pkaian2 gi logistik..pstu kene second check lak tu kt sane kot ade error ke. perghh ponek..si Aboy tu mmg xpat handle ar coz die ade mental illness sket..so tuka la ke Satiya. aku igt aku nk handle, tp aku xtaw cmne..slamat ar ade org yg gntikn. aku igtkn snang keje eh huhu. Aboy mmg betuah coz dpt pelepasan awal coz illness die tu. die kua awal gk ar..da ilang sorg mmber delta wira..):

4. Denda
k about denda plak..hanya di execute kalo wira or wirawati ade wut salah..cm kompeni aku kompeni delta,,denda yg aku penah rse ialah dnda pakai baju loreng 13 hours..yea 13 hours pakai outfit loreng yg tebal tu. dari kol 2pm till 6am esok tu..mndi je la kene bukak., tp tido mmg xselesa..kalo sesape bukak,mmg kene ar tmbah lagi berejam-rejam :P .. sbb kene denda tu sbb wira x buat kit layout utk katil masing2..pstu ade dnda tu kene PT 10 bape kali tah sbb lewat ke kelas ,,bengap toll..pstu ade time mlm tu Amat n Bad betengkar hmpir nk gado lm dorm..pstu satu company kene perkataan ngn cikgu Daud..pnat beb berdiri dgar bliau mmbebel..mara gile die time tuu..tp xkene denda laa only deduct point je.. ade denda tu unik gile..tp aku xpena kene ar. aku pena tgok je..time tu aku ngah call bapak aku kt public phone,,pstu smpat lak aku tgok drama denda kt blok D haha. tataw lak aku ape salah dorang..dnda eh sorang dak ni kene lari ke satu pokok ke satu pokok then say kuat2, saya xkan buat lagi! haha kalakar beb. ade tu kene angkat tilam pstu bwk lari haha lg kelakar. ade nama2 trntu dnda2 ni tp aku x take note plak.. utk yg x smayang subuh plak, dnda eh kene rendam lam sungai bana dpan ramai2 kt dewan makan..dnda ni penah diexecute skali je beramai2..tp utk single mmg byk ar. mmg sgan gile..tp aku xpena kene..yg aku ckp aku xgi semayang subuh tu time dnda ni blom activate lg..slamat la aku.. sape nk tgok sungai bana ni die..


kt ujung tu ade titi yg hnya bole dilalui oleh VIP je ..cilakak kalo wira or wirawati yg lalu kene sound ngn cikgu..cm bangang rules eh. so be aware ar ngn rules2 camp ko..

remember this quote: "Sorang buat hal, semua kena" (:

5. Known rules

ni rules2 yg aku dpt tgkap time aku kt kem. just simple2 je.


1. jgn bgun lewat utk subuh solat.

  • denda masok sungai.
2. jgn lewat utk aktiviti/gather

  • masok sungai
  • ashamed
  • kene sound
  • kene gtaw penghulu asal lewat :s
3. just do it! this is once in a lifetime experience

  • rugi kalo x buat aktiviti
  • rugi gegilee
  • rugi nk mmpoooooosss!!11
  • so jgn la pura2 nk sakit
  • kalo bole use every second ko kt sane ngn btol.
4. hormat cekgus2 n jurulatihs2

  • kot x, deduct point company..blueek!
  • just buat ape yg disuruh kalo x, mcm2 hal ley blaku
  • make the camp a better place.
6. jage prangai

  • ley dpt enset awal (:
  • + point utk company
7. enjoy je

  • klo x, nnti ko akan rse masa bergerak plahan gegile
8. jgn tido lewat (utk hari non-cuti)

  • esok tu kompem ko letih n lesu
  • x enjoy buat aktiviti, yep to be honest.

~i'll add more if something came up


6. Aktivities
aktivitis, hmm aku rse sumorang pikir bnde2 ni after dpt taw die terpilih an? ni perkara wajib yg ade kt diri sumorang haha. temasok la aku.. cm aku ckp sebelom ni, prasaan "malas" nk gi plkn ni sbb nyawa. ye ar..kalo aktiviti tu smcm je msti la pkir nyawa an.. tp ade gk yg ckp, da biase buat da, aku extremist. well kalo cmtu ko ckp, its ok. lg baek la. tp utk yg non-adventure cm aku ni, gementar la haha.
ok lets go stret to the point.

aktiviti yg smpat aku buat:

  • bina rakit, nek rakit (:
  • abseilling
  • navigasi petang (:
  • kawad
  • berenang lm kolam (:
  • pngawal malam
  • duty family visiting day
  • khidmat komuniti
  • show performance haha
  • dll, i forgot
tu je kot. aku pon xigt,, tp pling bes abseiling ar.. cuak gileww! (:
pling penat n letih n sakit navigasi petang..navigasi ni cm jln2 lm hutan gk ar. setau aku 5km..jln ikot kompas je..ilang kompas sesat ar huhu. leader team delta komandan lak tuu..navigasi ni ar pling penat. plus, aku gi ni ngn paksa. cos time tu aku ngah demam + pening haha. bes gile feeling tu..tp alhamdulillah aku dpt abes kn 5km. mmule jln gi ladang kelapa sawit, pstu ttbe lak kene nek bukit la, mcm2 lak obstacle eh..

duty plak, ade due: malam n family visiting day..aku keje due2, tp family day tu je ar skali je aku pena buat..bes gk ar, tp boring..first aku cite utk yg duty mlm. well ni xya ckp da taw..kene jage malam utk jage sluruh kem haha. yep, tp wira n wirawati ar..kitorang kene jage part dorm je..aku xley lepak lam dorm tp kene lepak lm rest room..ok la situ pon ade tv.. tp tido kt rest room tu like hell ar..sakit belakang aku cos tido atas lantai haha. lg satu duty tu kene pkai full-loreng lak tu huhu. duty ni basically ade 3 kump. satu kump ade 3 owg = 9 ar..wira n wirawati = 18,, stiap kump ade time eh, kol 12am-2am 2am-4am 4am-6am..yg bes tu duty kol 12am-2am la..cos keje awal..xngntok sgt,,pstu bile da abes duty tu ley tros tido dari kol 2am till 6am..well utk muslim kene ar gi solat subuh kol 6 tuu..yg duty ke-3 tu plak kene kejut smue org gi solat sbuh,, yep painful job..tp advantage eh duty ni, xya gi PT pagi esok tu..cos tataw la..tu yg bes duty 1st tu,,da la tido dari 2am-6am pstu tido balik smpai kol 7.30am cos nk gi breakfast n aktiviti hehe..pling painful duty ke-2, tido kol 12am-2am pstu kejeeeee, pstu tido balik kol 4 tu bgun blik kol 6 haha torture...dah full ngn cite ni plak..tp bes ar

utk duty family visiting day, aku keje OT haha. mmule keje jage pondok dkat ngn medic ,,session pagi,,pastu smbung plak gi PA system, yg buat announcement tu haha mmg bes..pstu smbung balik ke pondok tu cos ade yg curi tulang haha. aku lak kene replace dorang..tape la kt pondok tu ade bdak yg aku ,,well ehem2 (: ok it's not a "pondok" ia cm tmpat guard lepaking tu..haha wtever kt situ gk tmpat aku charge hp aku haha..keje eh, just greets people yg masuk eg. hello pakcik, slamat dtg, jmput2 la masokkk..wtever keje kt situ ptot eh just jage kerete pelawat yg masok je,,tataw ar ttbe lak kene greetings2 plak..hadoihh

psl khidmat komuniti plak, aku xigt aku ikot klas ape, tp kitorang gi balai bomba jempol..emm ok la situ. smpai sane kene berbaris..pstu bahagi kump.ade kump gi dgar cramah, ade tu gi kt kete bomba, gi blaja cne nk save owg, pnjat tgga tggi (cm bangang) tu je kot..first aku gi nek tgga tggi tu, tp aku nek stgah je haha sbb mase x ckup..pstu gi blaja cne nk save owg, aku jd bhn eksperimen sbb aku pling kcik n ringan situ haha. abes kene angkat ar,,peluh aku..pstu gi tgok kete bomba..first time gk aku nek atas kete tu n gi kt driver haha. pstu rehat, pstu dgar cramah..bole thn ar cramah tu, agk bosan gk..pstu beratur, balik kem..hadoih borimm! tp ok la..

ok tu je ar part aktivitis, oh and kawad, kt plkn ni first time aku kawad haha. bes siott!

7. Places
i'll go stret to the point kay, sbb xla important mne pon. tp useful for my diari :D

tmpat kt kem aku:

-sg bana

  • aku da tnjuk gmbar sg ni,.ade kt atas tuu.
-dorm A-I

  • dorm aku dorm G! dorm GAY! hahahah no. Gangsters, Ganaz, Gigolo hahahah luzlzzz

incase aku lom bg gmbar dorm aku an...


-kolam (tasik de bana =P)

  • tmpat kami men air!


-pejabat pentadbiran

  • headquarter (HQ) kem de bana. smue data located here! (:
  • bilik meeting, tmpat announcement or the PA System located
  • kalo nk masok kene jwb quiz dulu, cilakaa
-Dewan Makan

  • tmpat kami makan
  • tmpat kami dgar ceramah
  • tmpat kami dll.


-performance stage/dewan berkumpul

  • tmpat aku buat lakonan lol
  • tmpat aku luahkn kate2 trakhir kt de bana mahahaha!
  • tmpat cikgu mgamuk
  • tmpat ceramah/updates/ckp2/kuiz2
  • tmpat kitorang tgok wayang


-surau

  • tmpat beramal ibadat
  • tmpat mendekatkn diri kpd Allah SWT (:
  • tmpat aku tido (:


-kaferia aka Giant aka CC (:

  • what does Giant do? supermarket de banaaa!
  • CC? yep ade kabel RJ45 yg byk kt situ. ssuai utk men game LAN
  • makcik yg jage kedai ni mmg bek n pramah ngn aku, owg indon kot.


-dewan kuliah aka kelas

  • tmpat smue klas was held
  • tmpat first2 aku dtg n daftar ):
  • tmpat aku belajar bnde baru
-medic aka klinik

  • tmpat aku amek ubat
  • hot nurse is in here haha no jk.
-tndas
  • u know what this shit done to us rite?
  • also, tndas ni xde pintu n xde lock eh haha. mmg bes.

no lock!! but ade pintu hehe

-pdg kawad

  • dari kanan number! 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 bla bla bla
  • tmpat bkumpul kalo ade emergency or FIREEE!!
  • tmpat aku sunburn
  • tmpat bkumpul
  • riadah berlaku disini.
  • tmpat viewing awekxx hahahaha jk. xde pon.



-logistik

  • tmpat aku amek pakaian n some crap
-taman rekreasi de bana

  • xley masok ponnn..
  • tmpat aku gi air trjun carik udang haha
  • jp, taman ke?
-rest room
  • kt wira ade, kt wirawati pon ade
  • tmpat aku lepaking
  • tmpat training breakdance,,not me
  • tmpat tido
  • tmpat chillaxing while duty mlm
  • tmpat aku charge hp.
  • tmpat ape lg eh? multi purpose gk ar tmpat nii


-kembara halangan

  • terletak kt lua kwasan kem
  • tmpat aku push-up byk kali,,kene dnda pffft,
  • tmpat men physical activity..sadly aku x berpeluang ):
  • tmpat aku abseiling :D

-padang bola
  • sriusly, aku xpena tgok owg men bola kt pdg ni cos time owg men bola aku x join haha
-rumah komandan

  • highly security house. beware of DOGS. beware of the gayest commandant of all timeee! lmao jk sir. if u read this.
-dorm wirawati

  • tmpat wirawati tido laaa n ofc buat keje personal dorang haha
sory xde pic utk dorm wirawati heh hehhh!! and ade gk gmbar2 yg aku da already posted kt atas..tu sbb aku x add kt section places ni. ade gk gmbar yg xde..

8. Kelas? O.o
ade 3 kelas yg aku masok sini..kelas CB, kelas KN n kelas integrasi. ok some ask,
wtf is CB, KN that shit?
it's Character Building n Kenegaraan la ngoi!
utk klas CB aku dpt kelas no 4 or CB4. KN plak KN10 haha klas pling last..integrasi no 8 kot..
ala mlas la nk story..tp klas CB ni jsut blaja cmne nk build character la..bkan karakter lm game tu! kelas bina jatidiri la nii..aktiviti pling mncbar mind ialah thinking outside of the box..huhh pling boring part cikgu byk ckp..ngntok beb. klas CB plak terbahagi kpd 2, modul 1 n modul 2..modul 1 aku masok kump7..modul 2 lak aku kump,, tah bpe tah..aku lupe tulis kt buku nii. huhu kelas CB ni dijalankan slame 18 ari..modul 1 9 ari, modul 2 9 ari..modul 2 tu la part kene tuka group..huhu ok ni aku ade shoot some photo of buku2 n ape yg aku buat ngn buku2 kelas ni haha


click to enlarge
CB: Modul 1, Modul 2 / Integrasi: Keagamaan n Kebudayaan
haha muke yg dikatakn "artsy" tu aku conteng jd muke emo hahhahaaaa..


ni la keje aku har har har!


ni la hobi ku!

okehh, integrasi plak..basically kelas ni just ajar kebudayaan masyarakat kt Malaysia je. no big deal lah..tp kelas/kump ni la yg ajar aku cmne nk dikir barat haha. n kelas ni la kelas aku buat show kt stage..haha segan soot! integrasi gk ajar pasal keagamaan..well religion laa. phm2 laa.. ade lagi satu kelas, kelas kenegaraan (KN) tp xde bg buku plak..just kene wut aktiviti cm kepimpinan ar..boring one. cikgu aku pon cm boring2 sket,,aku xnak public kn name die kt sini cos,,ade laa..tp aku x bpe sgt suke cikgu tuu :| aku masok kelas ni pon 2 kali je..pastu aku...well nnti aku cite (: ok ni list name group CB4 yg aku in.

CB Mod 1 (Eden)

  • -Nic
  • -Yuan
  • -Sal
  • -Alai
  • -Sumanthi
  • -Mun
  • -Yi
  • -Cikgu Daud
  • -Cikgu Rudy
  • -Cikgu Zaida (:

i know it's not necessary, tp i'll just continnuee :DD


CB Mod 2 (Skyline Evo)

  • -Tan
  • -Ramadan
  • -Ayob
  • -Ajend
  • -Cash aka Cashier
  • -Ekin
  • -June (:
  • -cikgu2 same ngn Mod 1.

yep really not necessary..tp ok la kpada ssape yg aku da sbutkn name tuu haha nak gk aku post kn URL fenster masing2 haha.
utk kelas laen..aku xigt n x take note hehez ..

9. Connecting to the outside world
How? cmni,, gune telepon public available kt kem tu, then call la outside world. snang jee haha. tp sadly, internetz xde plak..sgguh sedeyyy. tp hp aku ley masok tenet, tp mkn kedit plak..sedey..tp aku xtaw kt HQ tu ade wifi ke x..aku pon xde wifi detector hahahahhahhaaaazzz wtever

10. Cikgus n Jurulatihs
ok tbth, cikgu2 n jurulatih2 kt plkn ni x de se garang yg ko sangke..smue cm cikgu skola gk, bole di cowteam2..kalo xcaye ni ha..aku ade curik bbrape photos2 kt fs n ms owg..plus photo of our COMMANDAN! ahahaha
(remember click to enlarge)


ni cikgu daud..cikgu yg bole dikatakn garang ngn perkataan arr huhu
ni gk cikgu delta..ade silap je delta, komfem die owg first sound kitorang (: well i got used to it rly..


yg kanan tu cikgu zaida (:
see her face2face could probably make u fall in love with her bahaha!


haaa! yg kiri tu, COMMANDAN of kem de banaaaa.. macho bai. (pose je)
lg satu bliau ni kaye dow, motor bukan sebarang motor, superbike yamaha uuuu actually aku pon xigt ape motor die bwk tu haha


aku xigt name bliau. tp bliau ni garang (:



ni cikgu,, err cikgu pian huhu..first2 aku dgar cikgu Pierre hahahhaa
setau aku bliau ni hot ngn gadis2 kt kem..ade die je pompuan sume sorak haha


cikgu Z kot..cun, ramai tepikat kcuali aku haha

done with the jurulatihs2 n cikgus2, conclusion eh, muke2 xgarang means, rules are not too tight :D tp remember, jgn mess ngn owg2 ni. dorang mgkin bole ... nvm. gimmick jee.

11. The Epic Spirit Shouts
phm x? meaning sorakan kumpulan laa..oke aku nk cite psal kompeni delta je..cos tu je yg aku igt.. delta ade 2 sorak kot..satu anthem, satu sorak semangat..n biasa kitorang nyanyi time kwad, bkumpul, or jln2 lm kumpulan gi mane places.

the anthem
everywhere we go
people want to know
who we are?
so we tell them
we are teh spartans
the mighty delta spartans
the mighty delta spartanss

DELTA!
SPARTANSS!
2x

SPARTANS!?
WHO WHO WHO!!!
haha i know it's epic lol. "who" to bunyik eh cm yg lam cite 300 tu, time leonidas bg kate2 smgat, army2 pon HU! HU! HU! haha someshit like that.

sorak/tepuk2

vicky: tepuk, tepuk DELTA
all: AUM! AUM! AUM! AUM!!
"aum!" is a sound of a tiger roaring k. don salah phm heheeh btw, vicky is the spartan leader,, kalo bole aku nk pggil die spartanius haha. or leonidas ke..wtever. utk kelas CB aku lak..CB4 leader ramadan, sorak eh cmni plak. hahaha komfem cm bangang..
H-O-T-T-O-T-O
CB4 one to go,
Auuum, Auum
LOLOLOLZOZLZOLZOLOLOLOLOL!!!
notice x xde exclamation mark kt "auum" tu? means kite roar cm pondan ar hahhaha sgguh klaka. n why ade byk "u"? sbb kite tarik part uuuu tu..phm x? ala cm tiger pondan LOLOLOL. ok tu je utk anthem n sorak2, company len aku x take note..soz

12. Typical Songs
oke the songss. first aku nk cite psl de bana theme song..lirik lagu neh direka oleh kump 3 siri 3..tp piano version dimain oleh kump x siri y, aku xigt mne..so ni aku ade uplod kt tenet. free to download,,tp ni karaoke ver ar..xde vocal plak hehe xkan aku nk nyanyi kot.

http://www.fileden.com/files/2008/9/15/2099512/De%20Bana%20Theme%20Song.mp3

k ni lirik eh.



Pertama kali aku di PLKN
Nampak hutan sana sini
Rasa sebak nak balik ke rumah
Apakan daya nanti kena denda
Ku dihantar ke Kem De Bana
Tida bangsa jadi saudara
Melayu Cina dan juga India
Sama-sama menanggung sengsara
Jam 5 pagi siren mula berbunyi
Dengan pantas aku lari
Tanpa mandi aku pergi sembahyang
kurang seorang semua terjun longkang
jam 8 pagi sarapan diberi
secawan kopi dan roti
Nak lagi aku boleh curi
Nampak cikgu kena kawad kaki
Tiba masanya kita semua berpisah
selamat tinggal cikgu dan kawan
Dua bulan kita duduk bersama
Banyak ilmu yang kami terima
Doakan kami jadi insan berguna
Untuk mencapai wawasan Malaysia
Satu hasrat satu semangat
Untuk agama bangsa dan negara
pndai2 ar lip syncing..

2nd theme song PLKN. available kt youtube. search la sndiri.. first2 aku xlancar lagu ni..bile masok plkn, tros lancar hahah ofcos la da name anthem khidmat negara, wajib ar kene nyanyi..pffft. kpada yg ade tande soal kt kpale die tu aku bg clue je ar..lagu eh start ngn, wira wirawati harapan bangsa... ha pndai2 la google.

3rd lagu negaraku.. for the n00bz, just please gtfo.

4th uhh ni plak lagu classic rock melayu..emm tajuk lagu eh Bila Diri Disayangi by Ukays, probably rmai yg da taw lagu ni, so ssape xtaw tu uncle google can help ya (:

oke, lagu ni mmg special kt aku..special kt aku je eh..sbb everytime aku dgar lagu ni msti aku teringat hidop aku kt kem..sobz sobz..tataw la nape, sbb aku slalu dgar kt sane kot lagu ni (lam hp aku) ok la tu..at least ade lagu personal yg stuck kt lam otak aku ni, binded ngn memory2 kt plkn (: lagu ni bes..tajuk eh Fail With Open Arms by The Sequence
ni link youtube eh..kalo ssape nk dgar arr..

live
http://www.youtube.com/watch?v=p8EoaJR9gJY

cd source
http://www.filefreak.com/files/download/22709_d4smq/05.Fail%20With%20Open%20Arms.mp3

update: sorry link is broken. kt youtube ade, search la.

13. Teh Lulz words
wtf is Lulz dude? (for the n00bz)
-http://encyclopediadramatica.com/Lulz
-A corruption of lol.
-Fun; amusement; humor; especially schadenfreude
-Lulz is a corruption of LOL, which stands for laugh out loud.

u know what i mean noobians. bnde ni pon x bape necessary cos,i jsut did this for the lulz. that's all..basically aku jsut nk cite ape word2 baru yg aku blaja kt plkn,, ayat2 ni kalo kite ckp komfem buat owg gelak haha utk yg suke gelak je ar.. cam aku, OLOLOLOLOL
sape yg taw trolling tu ade sket2 kaitan ar ngn perkataan yg aku nk taip ni..


  • lek lu sap kok lu (lek lu isap rokok lu) lol
  • yola owg tu da sombooooong lulz.
  • xda hallah (takde hal lah)
  • man belon sape yg punyeeee?? (this one is epic)
  • kepala bana ko! (aka hampeh ko!)
  • geramji (from klas CB)

byk gi kot aku x take note plak.. tp yg 1st tu aku silap dgar jd "lek lu suck cock lu" hahahahhaha epic lulzz babyh..ayat2 ni pon ade time eh nk gune, cm yg 2nd tu time kwn yg kite da kenal ttbe pegi kt owg len (aka die cari kwn baru ar),,yg 3rd tu gune time ade pertolongan ke, ckp ar xda hallah! haha trolling made easy.

14. Cmne nk klua awal dari kem?
very easy..

1. buat sakit - gi medic (kalo sirius) - gi hospital (which is already outside) - permission to balik awal
  • ni ramai buat time awal2 masok kem. smue takot kot..ade yg migrain la, patah tulang la (alasan), mental illness la, asma la, demam la, h1n1 la, cancer la haha
2. rasuah ngn najib
  • xpenah dilaksanakan
  • eh jp..diana danielle hmpir buat cmtu kot haha /sarcasm
3. time khidmat komuniti, lari kn diri!
  • yes u can..cos khidmat komuniti di laksanakn kt lua kem so, take advantage laa!
4. jwb SPM tol2 - masok plkn kump 2 - lam 40 hari kputusan matrix klua - gtfo from kem
  • ni klua secare halal
5. fake surat tawaran further study - permission - gtfo!
  • no one has ever done this. so what are u waiting for??!
6. prison break style (:

7. etc.

15. Hari LAST Aku (:
tbh aku buat no 4..hehe didnt mean to brag laa. tp its true..aku dpt twaran ke matrix..aku kua dr kem 5.5.09 approximately on 1800hrs (: aku taw ni mase ayah aku kol aku..ttbe ckp aku dpt matrik. wuhuuu! gmbire gilewwwwww dgar..aku igt lg, that moment aku ade kt rest room haha. mmg aku senyum je ar pas aku taw tu haha. salah satu deal yg aku buat kt diri aku, ade peluang keluar, just keluar! so aku amek la chance ni utk fulfill aku nye deal tu..u know why? sbb plkn ni ade bes n ade x..rse2 aku da byk gtaw kwn2 aku psl ni haha. experience urself la part bes n x tuu (: tp overall best.

tp sebelom ayah aku ckp, mmg ade announcement dr cegu ssape nk check anta name n no IC kt cegu..aku x nk cos aku taw aku xkn dpt haha. ttbe lak ayah aku kol dpt,,yahoo la aku nye response..
err, pe lg nk cite..xde kot. sehari sebelom kua tu, ari isnin, malam tu kene buat kate2 trakhir..so aku pon buat la,,men sebot je ape, terima kasih kt cegu2, kwn2 etc..tp ade byk lg bnde yg aku lupe nk sbot haha. target aku sblom balik aku nk shoot photo2 mmber2 aku, tp xpat laa..tataw nape..rmai gk yg kua. aku note, lam 27 owg kua trmasuk yg pegi kolej swasta..lam delta je da 3-4 owg kua ari tu.. malam tu jgak, aku n mmber2 aku bajet2 nk jd pengawal malam utk last time :P ye2 gtaw kt leader nk jd tp bile balik je dorm baru igt yg baju loreng kitorang da pulang lolzzzz mmg aku lupe gile time tu..tmasok la mmber2 aku len tuu haha. haha haaa hahah haha wtever.

oke masok ari ke selasa 5/5/09..pagi tu ngah bes2 sarapan ttbe ade tragedy lak..cite eh cmni, ade sorang dak cine ni pgg bndera delta, pstu die kelemot2 an bndera tu (for the lulz kot) pstu Amat (dorm aku G-16) mtak bndera n die pon ternampak la yg cine kopet ni kelemot2 kn bndera tu..nek angin la si Amat ni..pstu tros deal tmpat gadoh sume..sume da deal.. Amat pon balik dorm..aku ngah lpak kt dewan makan time tu..xdgar dorang dealing ni..kwn aku yg dgar..pstu aku pon walk balik dorm ngn mmber2 aku. pstu npak ar ade rmai kt belakang tndas,,aku pikir msti yg deal td tu..aku gi lari nk join tgok pay-per-view tu..kwn aku kate jgn..ah mmpos ar. matlamat aku haha..gi tgok mmg btol diorang nk gado..first mmg lame ar asik bckap jee..boring aku jln2 ar kjap. pstu tgok da rmai plak tgok aku pon join la blik,,tgok dorang da btumbuk eh lak wuhuuu! perasaan sronok tu ade ar gk..first time gk aku tgok cine lwn melayu..klaka pon ade haha. pstu battle da slesai, ade lg tu..skg ni riot plak..ade sorang dak ni just nk lerai kn gado yg td tu,, ttbe ade cine taiko ni lak ttbe belasah die, pastu start ar sumorang join masuk (kecuali aku)..fuh bes gile riot tu aku tgok..smpai pijak2, rugi aku x record haha. pstu in the nick of time, cikgu daud pon smpai..aku xtaw sape spy fight ni..pstu fight pon lerai oleh cegu daud himself..pstu bliau soh sume delta berbaris kt lua dorm haha just like old times..pstu mule la ceramah beliau..tajuk ceramah tu, emm sape yg bgtaw cikgu dtg kot..sorang pon xnak ngaku..haha insiden yg awsm sblom aku balik..

oke troskan,,yg nek bas sume balik awal,,van yg anta gi stesen bas pstu pndai2 ko la nk balik nek ape..tp tiket bas pentadbiran yg byr huhu. aku x nek bas..bpak aku amek..yg nek bus tu sume balik lam kol 9am kot..tu default time ar..yg nek manual tu, ade yg smpai kol 9pm x blik2 gi haha..aku approximate lam kol 6pm aku kua dr kem tuu..tpat lak tekaan aku haha..gilewwwwwwwwwww penat aku tggu bpak aku kt dorm time tu..mmg nervous la nk jumpe rumah balik haha..tp ari tu smue aktiviti aku x gi..kelas KN, ape aktiviti yg cari2 herba kt hutan tu?? aku pon xigt..tu briefing je, aku xgi gk..aku lpak lam dorm je..ngn dak2 yg buat2 sakit, haha x la..ade yg sakit tol2..spider kaki eh seliuh time tu sbb men volleyball smalam..tp ari ni kene brtanding..haha tataw ar sape mnang sukan darat tuu..aku smpat tgok Alpha vs Bravo je smalam..arini aku nk balik so aku just chillaxing relaksing lepaking je ar lam dorm..mmg bes.. dak len sume da balik, tp ade gk wirawati yg nek ngn famili ngah tido lam dorm..last place aku gi kt kem ni ialah surau,, aku gi solat asar time tu..owg len ngah riadah buat sukan darat..aku gi solat. yg sakit tu lepaking lam dorm..pas aku gi solat ttbe bpak aku kol lam 5 min die smpai..time tu aku lpak kt dewan makan ngn sorg mmber aku (die x balik)..time tu da kol 5.45pm cmtu laa..ayah aku smpai..wuhuu i smell freedom! da selesai ngn urusan HQ aku pon nek kete gi kt dpan dorm load brg2 aku..aku smpat tggalkn chocolate lm locker aku sje last tribute...pstu bye2 sumorang lm dorm tuu..then nek kete..gi kt guard buat final check kalo aku legit utk kua..salam2 ngn guard tuu, then lepas!! aku da jjak kua dari kem de bana tpat kol 6.07pm (not accurately noted)

*long sniff* FREEDOM IS MINE! *release my breath*

16. Things that i missed or.. missed.
ni bnde2/aktiviti2 yg aku miss pas aku kua dari kem tu 5.5.09

1. flying fox

2. navigasi malam
  • aku pon xtaw bnde ni ade ke x pas aku bla
3. wirajaya
  • ni cm navigasi gk, tp lg gile vavi lame, 3 hari lam hutan +5km woo
4. continue the kawad
  • aku miss ni gk. aku just learn basic of kawad je stakat aku kt sane haha
5. denda pasal amat vs cina kopet (:
  • setau aku dnda eh pkai loreng 3 hari kot. /torture
6. katil/locker
  • tmpat aku tido
  • locker tu aku ade conteng2 tulis name2 band yg aku menat, pastu trolling sket kt situ
7. tandas
  • oke i miss u tandas ): u gave me shitload of wet memories. hek hek
8. ofcos kengkawan
  • mmber2 dorm G
  • cegu2
  • jurulatihs2
  • komandanz
9. duty2

10. dewan makan
  • i miss the ikan getah
  • roti2 yg aku mkn kt situ
  • air kt tong biru tu
  • air kt lam bekas aluminium tuu
  • meja delta
  • kerusi hitam (delta)
11. err sume tmpat la! and every single nano-cell kt situ aku miss!!11

tu je la..ade update aku update..

========================================


penutup
oke pnat aku taip blog ni tau..berminggu2 baru siap..fyi aku start blog ni sbulan lpas aku kua kem haha. bajet nk buat lepas kua, tp matlamat x tercapai..oke aku nk mtak maap kalo ade yg tertouching kalo aku taip perkataan yg x senonoh kee, menjelekn ke (jelek tu ape?) emm pape la..soryyy..ok ade acronym2 internet yg aku gune cm omg, lol, lulz, wtf, ftw, btw, tl;dr etc2..kpada yg noob tu google la mksud2 acronym tu ek.. sometimes ade gk aku rse cm guilty je nk ltak gmbar someone kt diary ni, ye la xde permission an..tp kalo ade yg tertouching tu emel la author blog ni (which is me) and aku akan buat tndakan ar..aku rse ade lagi bnde yg aku lupe nk share kt atas ni, tp xpe la..bia je ar die lm otak aku hehe

ape lg ek?
oh and kpade ssape yg menyampah tgok aku taip lam english which makes you think i'm soooo "poyo", ok u can say that, but the words are going back at you cos u already read english, 28 words in this sentence, and automatically makes you a "poyo" too (: be happy with that, you'll get used to it.

bottomline
plkn is not that hard as u imagine, ape yg aku nk smpaikn melalui blog ni hnyalah sbgai walkthrough or nk share memory aku kt public pffft i know sound terribeell! ok pegi la plkn xde ape nk ditakotkn..xde ape nk di malaskn..duit dpt, mkanan complete, tmpat tido ade, tmpat nk clean bladder ade, sume ade ar..ape nk dirisaukan? okai aku bg satu gmbaran ar..plkn is just like this typical camp cm kt skola or ... any activity camp yg skola ko anjurkan..sriusly. xcaye da..cume ade bbrape aktiviti kt plkn ni je yg beza ngn camping2 kt skola tu..3 bulan mmbosankn? naahh, trust me, bile da masok, konfem ko rase kjap je..tp ade syarat..kene enjoy ar dok sane, jgn buat prangai je..komfem hidop ko bahagia kt sana..just pikir plkn ni cm camping skola yg ko suke participate tuu,,,same je, cume beza eh yg aku ckp tu ar..oke enuff talking shit. im missing that place :)

kthxbai (: (: (: (: (: (:

start: 6/6/09
published: 23/6/09 on 0005hrs


regards,
author.

----------------------------------------------------------------

New UPDATE!

Salute spring diberikan kpd 'tuan muda' palsu kt berita baru2 ni.
Nak cite lebih lanjut google k. Successful troll is successful la bro! Aku tabik sbb keberanian die menipu org atasan. Smpai le access kem plkn kt pahang tu. Cool story la bro.

Aku lagi tabik sampai pecah kepala kalau die troll mat saleh. pergh feels good man!

Updated on Wed, Apr 21 2010 1337 hrs

5 comments:

  1. ko nk bunuh org ke tulis pjg2?
    seb bek la aq pndi SPEED-READING :DDD
    haha,aq dpt kump1 (dak teknik) :DD

    ReplyDelete
  2. Longest blog post EVER!

    But good for those going for PLKN!

    ReplyDelete
  3. @FF

    I know right. It's damn old and sorry for the rempit writings lol I wasn't so mature enough to write in proper malay at that time.

    ReplyDelete
  4. Arghh tl'dr ! FFUUU
    5 hari aku baca baru habis lol

    ReplyDelete